Dnes sme sa na sociálnych sieťach dostali k článku s názvom: „Neviete si vybrať medzi tepelným čerpadlom, plynovým a elektrickým kotlom? Odteraz nebudete váhať ani sekundu.“ V podstate išlo o reklamu na istú značku tepelných čerpadiel, avšak v článku bol popísaný kopec pravdy. Tým najpodstatnejším faktom je, že v dnešnej dobe už viac-menej nemáme na výber. A nejde len o uhlíkovú stopu. Ide hlavne o pridanú hodnotu a komfort bývania. Ani plynovým, ani elektrickým kotlom totiž nedokážeme chladiť, ani jedna alternatíva nedokáže tak efektívne ohrievať teplú úžitkovú vodu a ani jeden z vyššie uvedenej dvojice zdrojov tepla nespĺňa požiadavky novej legislatívnej úpravy, ktorá hovorí o minimálnom podiele obnoviteľných zdrojov ako zdroja energie pri novostavbách. Mnohí stavitelia si to ešte neuvedomujú, ale dôjde im to v momente, keď svoju novú nehnuteľnosť jednoducho nebudú môcť skolaudovať.

Preto vyššie uvedená otázka je už v dnešnej dobe irelevantná. Tepelné čerpadlo pri klasických nehnuteľnostiach, aké sa u nás stavajú (okrem pasívnych domov) je a bude jedinou možnosťou. Dovoľte sa nám však  k tej otázke predsa len vrátiť a trošku ju preformulovať. Nejde o to ČI, ale AKÉ tepelné čerpadlo vybrať. V článku sa hovorí o návratnosti minimálne 5 rokov, ďalej to že sa výška úspor môže vyšplhať až na 50%  a že vstupná investícia je 5 až 9 tisíc Eur pri ročných nákladoch 600 až 1000 Eur. A tieto fakty Vás majú presvedčiť o tom, aby ste neváhali ani sekundu..

Nechajme však konkurenciu konkurenciou a pozrime sa, ako to vyzerá s našimi tepelnými čerpadlami FENOMIS.

Začnime pekne od začiatku. Vývoj týchto čerpadiel prebiehal na Slovensku, v strednej Európe, teda nie v Japonsku, ani v Čine či USA. Sú na 100% prispôsobené našim podmienkam. Dokázali sme vyrobiť čerpadlo, ktoré beží monovalentne počas celého roka. Znamená to, že vstavaný elektrokotol sa počas prevádzky nikdy nezapne. Umožňuje to použitie prírodného chladiva R290, ktoré sa správa úplne inak ako syntetické chladivá používané inými výrobcami a jemu prispôsobená unikátna technológia chladivového okruhu. Pri vonkajšej teplote -10 ⁰C je jeho COP stále 2,6 pri zachovaní plného výkonu a pri -25 ⁰C stále vyrábate teplo s koeficientom 1,4, takže pokiaľ ostatné čerpadlá už dávno „spia“ a teplo za nich vyrába elektrokotol s koeficientom 1,0; s našim čerpadlom máte neustále k dispozícii určitý podiel energie zadarmo. Na druhej strane naše čerpadlá nemajú obmedzenie ani na strane vykurovacej vody. Bežné čerpadlá vykurujú vodu max. do 55 – 60 ⁰C, za to tepelné čerpadlá FENOMIS môžu vykurovať teoreticky až do 80 ⁰C, čo je výhoda najmä pri rekonštrukciách a radiátorových systémoch. Vypočuli sme aj želania našich klientov, ktorí nemali k dispozícii technické miestnosti, prípadne nechceli inštalovať žiadnu technológiu v rámci interiéru a preto sme sa rozhodli ísť cestou monobloku, teda technológie, ktorá je kompletne inštalovaná v exteriéri. Tomu sme prispôsobili konštrukciu čerpadla, kde sa prelína dizajnový dôvtip s celohliníkovou konštrukciou, ktorá je 100% odolná proti korózii. Extrémne nízku úroveň hluku sa nám podarilo zabezpečiť dokonalou izoláciou tichého kompresora a značkovými „EC blueline“ ventilátormi, ktoré sú najtichšie na trhu.

Čo všetko teda vieme ponúknuť našim zákazníkom a prečo si vybrať práve FENOMIS? Na prvom mieste by sme chceli podotknúť, že ide o Slovenský výrobok, ktorého kúpou podporíte Slovenskú ekonomiku. Snažíme sa k všetkému pristupovať na základe lokálneho princípu, čo zákazník ocení hlavne počas prevádzky, ide hlavne o rýchle servisné zásahy, rýchle poradenstvo a hlavne o ľudí, ktorý v prípade problému nie sú na druhej strane zemegule, ale stoja hneď vedľa Vás.

Pozrime sa aj na finančnú stránku. Ako sme uviedli vyššie, v článku konkurenčná firma hovorí o návratnosti minimálne 5 rokov, ďalej to že sa výška úspor môže vyšplhať až na 50%  a že vstupná investícia je 5 až 9 tisíc Eur pri ročných nákladoch 600 až 1000 Eur. V súčasnosti po získaní dotácie, ktorá je prakticky rovná 40 – 50% obstarávacích nákladov našich tepelných čerpadiel, je táto alternatíva pre zákazníka rovnako nákladná a možno aj lacnejšia ako plynový kotol. V porovnaní s elektrickým kúrením je to rozdiel cca 1500 Eur v neprospech tepelného čerpadla. Odhliadnuc od toho, že elektrikou nemôžete chladiť (jedine že si necháte nainštalovať klímu) a aj TÚV ohrievate s oveľa vyššími nákladmi, pri ročných nákladoch na bežný dom so spotrebou 10 000 kWh, zaplatíte za elektriku/plyn cca 1000 Eur, pri našom tepelnom čerpadle bude vaša spotreba elektrickej energie 2200 kWh, čo je cca 220 Eur ročne. Návratnosť teda vychádza na 2 roky v porovnaní s elektrokotlom, v porovnaní s plynom o návratnosti vzhľadom na vyššie uvedené fakty ani hovoriť nemusíme.  

Sme radi, že aj my, slovenská rodinná firma, dokážeme takto významne prispieť k spokojnosti našich zákazníkov a pomôcť napredovať našej planéte na jej zelenej ceste..

Ďakujeme za podporu a šírenie našej vízie..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *